27 Aralık 2016 Salı

İsveç Usulü Çavdar Ekmeği Tarifi


 İsveç Usulü Çavdar Ekmeği Tarifi ile İsveç Usulü Çavdar Ekmeği Nasıl Yapılır konuları ile resimli İsveç Usulü Çavdar Ekmeği Tarifi ve yemek tarifleri konumuz içerisindedir.
Zorluk Derecesi: kolay
Süresi: iki buçuk saatten fazla
Kaç Kişilik: 1/2 kg’lık 2 ekmek
Çavdar ve buğday unlarının karışımıyla hazırlanan İsveç usulü çavdar ekmeği, buğday unun-dan yapılan ekmeklerde olduğu gibi, kuru bir beze sarılıp kapaklı bir kavanoza konduğunda uzun zaman dayanır. İsveç Usulü Çavdar Ekmeği Tarifi

1 tatlı kaşığı tereyağı
22 gr maya
1 1/2 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı toz şeker
3 tatlı kaşığı ılık su
250 gr (2 1/2 su bardağı) süt
500 gr (4 su bardağı) çavdar u nu
500 gr (4 su bardağı) buğday unu
1 1/2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı çöreotu (istenir¬se)
İsveç Usulü Çavdar Ekmeği Nasıl Yapılır
İki ekmek kalıbını yağlayıp bir kenara bırakınız.
Mayayı küçük bir kâseye ko¬yup bir çatalla karıştırarak 1 tatlı kaşığı şekeri serpiniz. 3 tatlı kaşı¬ğı ılık suya katıp maya ile suyu pürüzsüz bir krema kıvamına ge¬tiriniz. Kâseyi ılık ve havadar bir yerde 15-20 dakika, maya kabarıp köpürene kadar bekletiniz.
Sütü küçük bir tencereye ko¬yup orta ateşte ısıtınız; kaynama¬ya başlamak üzereyken ateşten alıp, ılıyıncaya kadar soğutunuz.
Çavdar ununu, buğday ununu ve tuzu ılık, geniş bir kâseye bo¬şaltınız. Geri kalan şekeri de ka¬tıp, iyice karıştırınız. Yemek Tarifleri
Un karışımının ortasını ha¬vuz biçiminde açıp, içine maya ile sütü dökünüz. Parmaklarınızla ya da bir ıspatulayla unu yavaş ya¬vaş ortadaki sıvıya katınız. Bütün un karışıp hamur kâseden ayrıl¬maya başlayıncaya kadar karıştır¬maya devam ediniz.
Hamuru unlanmış tahta yada mermer tezgâh üzerine aktarıp 10 dakika yoğurunuz. (Yapış yapış oluyorsa, ara sıra tezgahı unlayı¬nız. Hamur esnek ve pürüzsüz ol¬malıdır.)
Büyük kâseyi çalkalayıp iyice kuruladıktan sonra hafif yağlayı¬nız ve hamuru top biçimine sokup kâseye koyunuz. Üstüne biraz un serpip kâseyi nemli bir bezle örtü¬nüz. Kâseyi ılık ve havadar bir ye¬re bırakıp 1-1,5 saat hamur ka¬barıp, hacmi aşağı yukarı iki kat artana kadar bekletiniz.
Kabarmış hamuru unlanmış bir tezgâha alıp 4 dakika aralıksız yoğurunuz. (Çöreotu kullanıyorsa¬nız, yoğururken onları da katınız.) Keskin bir bıçakla hamuru ikiye bölünüz. Böldüğünüz hamurları yuvarlayıp ekmek biçimi veriniz. Kalıplara koyup üstlerini nemli bir bezle örterek ılık bir yere bırakı¬nız ve 30-45 dakika, hamurlar ka¬barıp kalıpların tepesine yükselin¬ceye kadar bekletiniz.
Önce fırınınızı yüksek sıcak¬lığa (240°C) getirip ısıtınız. Resimli İsveç Usulü Çavdar Ekmeği Tarifi
Kalıpları fırının ortasına sü¬rüp 15 dakika pişiriniz. Sonra, fı¬rının sıcaklığını biraz (220°C) azaltınız. Ekmekleri daha aşağıdaki bir rafa sürüp 25-30 dakika daha pişiriniz.
Ekmekleri fırından aldıktan sonra kalıplardan çıkarıp altlarına vurunuz. Boş sesi geliyorsa ekmek¬leriniz pişmiş demektir. Böyle bir ses gelmiyorsa fırının sıcaklığını biraz daha azaltıp (190°C) ekmek¬leri ters olarak fırına yeniden sü¬rüp, 10 dakika daha pişiriniz. Fı¬rından aldıktan sonra ekmekleri¬nizi bir fırın teli üzerinde soğutu¬nuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder