7 Kasım 2016 Pazartesi

Cenova Ekmeği Tarifi



 Cenova Ekmeği Tarifi oldukça zor bir tariftir. Resimli Cenova Ekmeği Tarifini öğrenmek istiyorsanız, Cenova Ekmeği nasıl yapılır bölümüne bakmanız gerek. Yemek tarifleri öğrenmek isteyenlere özel bir ekmek tarifi bu.

Zorluk Derecesi: özel dikkat gerektirir  Cenova Ekmeği Tarifi                   

Süresi: iki buçuk saatten fazla

Kaç Kişilik: 1250 gr’lık ekmek



İtalya’nın Cenova yöresinde yapılan bu lezzetli ekmek, şam fıs­tığı ile tatlandırılmıştır. Tuzsuz tereyağı ile servis edilir.

Resimli Cenova Ekmeği Tarifi

30 gr (2 çorba kaşığı) bira ma­yası

3/4 su bardağı + 1 çay kaşığı toz şeker

3/4 su bardağı ılık süt

1 kg (8 su bardağı) un

1 tatlı kaşığı tuz

3 çorba kaşığı portakal suyu

50 gr (3 1/2 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)

60 gr (1/3 su bardağı) şam fıs­tığı

1 su bardağı kuru üzüm (3 çorba kaşığı hafif tatlı kırmı­zı şarapta yarım saat dinlen­dirilip kurulanmış)

1 çay kaşığı anason (dövül­müş)

2/3 su bardağı kıyılmış limon kabuğu şekerlemesi

1 portakal kabuğu (rendelen­miş)

 Cenova Ekmeği Nasıl Yapılır

Küçük bir kâsede bira mayasına 1 çay kaşığı şekeri çatalla ye­dirip, 4 çorba kaşığı süt ekleyerek krema haline getiriniz. Kâseyi sı­cak ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, maya karışımı kabarıp kö­pürene kadar bekletiniz.

Unu, tuzu ve kalan şekeri ısı­tılmış büyük bir kaba eleyiniz. Or­tasında bir çukur açıp hazırladığı­nız maya karışımını, kalan sütü ve portakal suyunu boşaltınız. Erimiş tereyağı ekleyerek parmaklarınız­la ya da ıspatula ile unlu karışımı yavaş yavaş sıvı haline getiriniz. (İşleme, bütün unu yedirene ve meydana gelen hamur, kabın ke­narından akabilir hale gelinceye kadar devam ediniz.)

Kullanmış olduğunuz hamuru unlanmış bir tavaya ya da mermer tezgâha alıp 10 dakika kadar yo­ğurunuz. (Hamur esnek ve düz­gün olmalıdır. Tezgâha yapışıyor­sa üstüne biraz un serpiniz.) Bü­yük kabı durulayıp iyice kuruttuk­tan sonra hafifçe yağlayınız. Ha­muru topak haline getirip bu kaba koyunuz ve üstünü nemli bir bez­le örterek sıcak, cereyansız bir yer­de 1-1,5 saat, hamur kabarıp hac­mi hemen hemen iki kat artana kadar bekletiniz.

Kabaran hamuru unlu bir ze­mine alıp parmaklarınızla çekerek 1-1,5 cm kalınlığa getiriniz. Üstü­ne şam fıstığı, kuru üzüm, anason, limon kabuğu şekerlemesi ve por­takal rendesini serpiniz. Hamuru sigara sarar gibi katlayıp kare bi­çimi veriniz; elinizin bileğinize ya­kın kısmını kullanarak 2,5 cm kalınlığına getiriniz. Sonra yeni­den sigara sarar gibi sarınız.

Hamura yuvarlak bir biçim verip büyük bir fırın tepsisine yer­leştirerek, sıcak ve cereyansız bir yerde 1 saat, hemen hemen iki kat kabarana kadar bekletiniz.

Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (190°C) ısıtınız. Keskin uç­lu bir bıçakla hamurun üstüne 1 cm derinliğinde bir üçgen çiziniz. Tepsiyi fırına atıp ekmeği 20 da­kika pişirdikten sonra, fırının sı­caklığını biraz azaltıp (170°C) 1 saat daha pişiriniz.

Tepsiyi fırından çıkararak ek­meğin altını parmaklarınızla yok­layınız. Ekmek içi boşmuşçasına bir ses veriyorsa pişmiştir. Yoksa yeniden fırına atıp 10 dakika da­ha pişiriniz. Fırından çıkarıp bir ızgara teli üstünde soğuttuktan sonra servis ediniz.
Yemek Tarifleri içinde istisnai bir yere sahip.




Resim notu 1: Cenova ekmeğinin hamuru hemen hemen iki kat kabarmıştır ve şu anda hafifçe yoğrulmaya hazırdır.

 



Resim notu 2: Parmaklarınızla hamuru yayıp 1-1,5 cm kalınlığa getiriniz.

 



Resim notu 3: Şam fıstığı, kuru üzüm, anason, li­mon kabuğu şekerlemesi ve portakal kabuğu rendesini üstüne serpiniz.





Resim notu 4: İki elinizle kenarını kıvırıp sigara sarar gibi katlayınız.





Resim notu 5: Sigara gibi sarınız.





Resim notu 6: Biçim verip hamur kabarınca üs­tüne bıçakla 1 cm derinliğinde bir üç­gen çiziniz.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder