
Cenova Ekmeği Tarifi oldukça zor bir tariftir. Resimli Cenova Ekmeği Tarifini öğrenmek istiyorsanız, Cenova Ekmeği nasıl yapılır bölümüne bakmanız gerek. Yemek tarifleri öğrenmek isteyenlere özel bir ekmek tarifi bu.
Zorluk Derecesi: özel dikkat gerektirir Cenova Ekmeği Tarifi
Süresi: iki buçuk saatten fazla
Kaç Kişilik: 1250 gr’lık ekmek
İtalya’nın Cenova yöresinde yapılan bu lezzetli ekmek, şam fıstığı ile tatlandırılmıştır. Tuzsuz tereyağı ile servis edilir.
Resimli Cenova Ekmeği Tarifi
30 gr (2 çorba kaşığı) bira mayası
3/4 su bardağı + 1 çay kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı ılık süt
1 kg (8 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı portakal suyu
50 gr (3 1/2 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
60 gr (1/3 su bardağı) şam fıstığı
1 su bardağı kuru üzüm (3 çorba kaşığı hafif tatlı kırmızı şarapta yarım saat dinlendirilip kurulanmış)
1 çay kaşığı anason (dövülmüş)
2/3 su bardağı kıyılmış limon kabuğu şekerlemesi
1 portakal kabuğu (rendelenmiş)
Cenova Ekmeği Nasıl Yapılır
Küçük bir kâsede bira mayasına 1 çay kaşığı şekeri çatalla yedirip, 4 çorba kaşığı süt ekleyerek krema haline getiriniz. Kâseyi sıcak ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, maya karışımı kabarıp köpürene kadar bekletiniz.
Unu, tuzu ve kalan şekeri ısıtılmış büyük bir kaba eleyiniz. Ortasında bir çukur açıp hazırladığınız maya karışımını, kalan sütü ve portakal suyunu boşaltınız. Erimiş tereyağı ekleyerek parmaklarınızla ya da ıspatula ile unlu karışımı yavaş yavaş sıvı haline getiriniz. (İşleme, bütün unu yedirene ve meydana gelen hamur, kabın kenarından akabilir hale gelinceye kadar devam ediniz.)
Kullanmış olduğunuz hamuru unlanmış bir tavaya ya da mermer tezgâha alıp 10 dakika kadar yoğurunuz. (Hamur esnek ve düzgün olmalıdır. Tezgâha yapışıyorsa üstüne biraz un serpiniz.) Büyük kabı durulayıp iyice kuruttuktan sonra hafifçe yağlayınız. Hamuru topak haline getirip bu kaba koyunuz ve üstünü nemli bir bezle örterek sıcak, cereyansız bir yerde 1-1,5 saat, hamur kabarıp hacmi hemen hemen iki kat artana kadar bekletiniz.
Kabaran hamuru unlu bir zemine alıp parmaklarınızla çekerek 1-1,5 cm kalınlığa getiriniz. Üstüne şam fıstığı, kuru üzüm, anason, limon kabuğu şekerlemesi ve portakal rendesini serpiniz. Hamuru sigara sarar gibi katlayıp kare biçimi veriniz; elinizin bileğinize yakın kısmını kullanarak 2,5 cm kalınlığına getiriniz. Sonra yeniden sigara sarar gibi sarınız.
Hamura yuvarlak bir biçim verip büyük bir fırın tepsisine yerleştirerek, sıcak ve cereyansız bir yerde 1 saat, hemen hemen iki kat kabarana kadar bekletiniz.
Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (190°C) ısıtınız. Keskin uçlu bir bıçakla hamurun üstüne 1 cm derinliğinde bir üçgen çiziniz. Tepsiyi fırına atıp ekmeği 20 dakika pişirdikten sonra, fırının sıcaklığını biraz azaltıp (170°C) 1 saat daha pişiriniz.
Tepsiyi fırından çıkararak ekmeğin altını parmaklarınızla yoklayınız. Ekmek içi boşmuşçasına bir ses veriyorsa pişmiştir. Yoksa yeniden fırına atıp 10 dakika daha pişiriniz. Fırından çıkarıp bir ızgara teli üstünde soğuttuktan sonra servis ediniz.
Yemek Tarifleri içinde istisnai bir yere sahip.
Resim notu 1: Cenova ekmeğinin hamuru hemen hemen iki kat kabarmıştır ve şu anda hafifçe yoğrulmaya hazırdır.

Resim notu 2: Parmaklarınızla hamuru yayıp 1-1,5 cm kalınlığa getiriniz.

Resim notu 3: Şam fıstığı, kuru üzüm, anason, limon kabuğu şekerlemesi ve portakal kabuğu rendesini üstüne serpiniz.

Resim notu 4: İki elinizle kenarını kıvırıp sigara sarar gibi katlayınız.

Resim notu 5: Sigara gibi sarınız.

Resim notu 6: Biçim verip hamur kabarınca üstüne bıçakla 1 cm derinliğinde bir üçgen çiziniz.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder