17 Ekim 2016 Pazartesi

Alabalık İmparator Tarifi

 
Alabalık imparator tarifi ve alabalık imparator resimli tarifini bu sayfada bulabilirsiniz. Eğer albalık imparator nasıl yapılır diye merak ediyorsanız ve yemek tariflerine ilginiz varsa, bu eşsiz balık yemeği tam sizlik.

Zorluk Derecesi: özel dikkat gerektirir
Süresi:
Kaç Kişilik: 8-10
Alabalık İmparator Resimli Tarifi
Alabalık imparator, akşam da¬vetlerinde misafirlerinize rahatlık¬la ikram edebileceğiniz değişik bir yemektir. Bu seçkin yemeği deği¬şik salatalar ve küçük haşlanmış taze patateslerle servis edebilirsiniz. Alabalık İmparator Tarifi
4    kg’lık bir alabalık (temizlen¬miş)
1 1/2 bardak beyaz şarap
1 havuç (kazınmış ve 2,5 cm’lik dilimler halinde doğran¬mış)
2 küçük kereviz (temizlenmiş ve 2,5 cm’lik dilimler halinde doğranmış)
2 arpacık soğanı (ikiye bölün¬müş)
12 adet tane karabiber
1 1/2 çorba kaşığı tuz
3 dilim limon
15 gr jelatin (2 çorba kaşığı sı¬cak suda eritilmiş)
1 yumurta akı
2 yumurtanın kabuğu
Garnitür:
1/2 kg (2 3/4 su bardağı) mayo¬nez
2 ince şerit salatalık kabuğu
1 salatalığın kabuğu (kaim ke¬silmiş, yaprak şekli verilmiş)
1 turp (ince dilimlenmiş)
1 siyah zeytin (ikiye bölünmüş)
1 büyük salatalık (ince dilim¬lenmiş)
1 orta boy, sert domates (so¬yulmuş, ikiye bölünmüş ve çekirdekleri temizlenmiş)
250 gr karides (ayıklanmış).
Baharat torbası:
8 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı

Alabalık İmparator Nasıl Yapılır
Alabalığı soğuk suda yıkayıp suyunu süzdürünüz. Suyu ve şa¬rabı balığın sığabileceği bir tence¬reye boşaltıp, balığı tel bir ızgara üzerine yerleştirdikten sonra, ız¬garayı dikkatlice şarap ve suyun bulunduğu tabağın içine oturtu-nuz. Havuç, kereviz, arpacık so¬ğanı, karabiber, baharat torbası, tuz ve limonu ekleyip, hepsini be¬raber kaynattıktan sonra ateşi kı¬sınız ve balığı 12 dakika kadar haşlayınız.
Tencereyi ateşten alıp kapa¬ğını kapayarak, 3-4 saat iyice so¬ğuyup balık yumuşayana kadar bekletiniz.
Balığı tencereden çalıştığınız tezgaha alıp, tenceredeki suyu sü¬zerek bir kaba boşaltınız.
Keskin bir bıçakla, alabalığın etini zedelemeden derisini soyunuz ve sosu hazırlarken tahta bir ze¬minde bekletiniz.
600 gr balık suyunu orta boy bir emaye sos tavasına koyup, erimiş jelatini karıştırınız; yumur¬ta akları ile kabuklarını da ekle¬yip harlı ateşe koyunuz. Kayna¬yana kadar sosu çırpınız; kayna¬dığında çırpmayı hemen bırakıp sosun bir kere kabın ağzına kadar kabarmasını bekleyerek ateşten alınız.
Birkaç dakika geçip köpükler kaybolduktan hemen sonra, tava¬yı tekrar hafif ateşe koyarak so¬su 2-3 dakika kaynatınız. Tavayı ateşten alıp 15 dakika soğumasını bekledikten sonra, sosu kaynatıl¬mış bir bezden dikkatlice süzerek bir kaba alınız. Sos berrak değil¬se aynı işlemi 2-3 kere tekrarlayı¬nız.
Sosu soğumaya bırakınız. So¬ğuduktan sonra, hemen hemen katılaşana kadar buzdolabında bek¬letiniz.
Spatula ya da geniş sırtlı bir bıçak kullanarak, mayonezi balı¬ğın üstüne pürtüksüz olarak yayı¬nız; sosu buzdolabından alıp ma¬yonezin üstüne biraz sürünüz ve balığı 10-15 dakika, sos katılaşana kadar buzdolabında bekletiniz. Balığı buzdolabından alıp, üstüne salatalık kabukları, turp ve zey¬tinle iki çiçek deseni yapınız. Bu desenlerin üstüne gene sostan dik¬katle yayıp, donması için tekrar buzdolabına koyunuz. Kalan sosu orta boy bir fırın tepsisine yayıp, donması için buzdolabına kaldırı¬nız.
İki spatula kullanarak balığı büyük bir servis tabağına alınız ve salatalık dilimleri ile süsleyiniz.
Yarım domateslerin içini ka¬rideslerle doldurup balığın etrafı¬na diziniz. Tepsideki sosu buzdo¬labından alıp küçük küpler halin¬de kesiniz ve domateslerin arası¬na birer çorba kaşığı dökünüz. Ba¬lığı hemen servis ediniz ya da ser¬vis zamanına kadar buzdolabında bekletiniz.

Yemek Tarifleri
Resim notları:


Resim 1: Alabalık imparatoru hazırlamak için keskin bir bıçakla, balığın et kısmını zedelemeden derisini soyunuz.




Resim 2: Bir spatula ile mayonezi balığın üstüne pürtüksüz ve düzgün biçimde yayınız.



Resim 3: Sos koyulaştığı zaman, mayonezi balığın üstünü tamamen kaplayacak biçimde yayınız.



Resim 4: Salatalık kabukları, turp ve zeytin ile soslu balığın üstüne çiçek desenleri yapınız.


Resim 5: Balığın üstüne bir kat daha sos sürüp, sosu donana kadar buzdolabında bekletiniz.



Resim 6: Alabalığı bir servis tabağına alıp, garnitürleri ve doğranmış sosu kenarlarına diziniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder